С несмилаеми въглехидрати той храни добрите чревни бактерии и така пази

...
С несмилаеми въглехидрати той храни добрите чревни бактерии и така пази
Коментари Харесай

Ечемикът намалява кръвната захар

С несмилаеми въглехидрати той храни положителните чревни бактерии и така пази от диабет, инфаркт и рак.

Tези, които са си сложили за цел номер едно да подобрят здравето си, сигурно би трябвало да включат в диетата си ечемика. Зърното намалява равнището на кръвната захар и риска от диабет вид 2, усъвършенства сърдечносъдовото здраве и лимитира риска от инсулт, инфаркт и няколко типа рак, демонстрира изследване, оповестено в профилираното издание по проблемите на храненето “Бритиш джърнал ъв нутришън ”. Хранене три пъти дневно с присъединяване на ечемичен самун още на третия ден усъвършенства метаболизма, смъква равнището на глюкозата в кръвта и понижава предпоставките за формиране на плаки в кръвоносните съдове (рецептата на този самун – по-долу в статията) . В това се е убедил екип под управлението на доктор Ан Нилсън от научния център по диететика към университета в Лунд, Швеция.

Благоприятният резултат се дължи главно на някои несмилаеми въглехидрати (фибри, влакна), в това число инулин, които подтикват образуването на хормони за отмерено асимилиране на захарите и за регулирането на апетита. Косвено инертните субстанции под форма на фибри са натурален съдружник против затлъстяването, холестерола и хипертонията.

Изследователите са следили по еднакъв брой здрави доброволци на междинна възраст, разпределени в две равностойни групи. Хранели ги с едни и същи храни, само че едните получавали обичаен пшеничен самун, другите – ечемичен. Всеки ден били изследвани за сензитивност към инсулина и други маркери, които демонстрират вероятността за развиване на диабет от втори вид. При групата на нетрадиционен самун рискът намалявал и оставал невисок в продължение на 11-14 часа – нещо, което не се случвало на другите участници. Според учените позитивните резултати стартират, когато устойчивите въглехидрати доближат червата, където усилват положителните бактерии и подбуждат освобождението на противовъзпалителни хормони.

Вдъхновени от резултата, откривателите оферират повсеместен съвет за поддържане на здравословни равнища на кръвната захар: хората без стомашно-чревни болести да ядат допустимо най-пълнозърнести хлябове и храни и да се заобикалят типовете с бяло брашно. Идеята е, че лишените от външната си част излющени зърна залпово освобождават захарите си и внезапно подвигат кръвната захар – причина за диабет, затлъстяване, сърдечни болести и рак.
Друг метод да се усилят неусвоимите хранителни субстанции, които обаче са потребни за развъждане на положителни бактерии в дебелото черво, е прибавяне на зърна ечемик в супи и яхнии. Може също в рецептите с ориз той да се размени с ечемик. Честото включване на боб и нахут укрепват резултата от потребната зърнена просвета, споделят учените.

Рецептата на учените

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР